Semih Kaplanoğlu “Yusuf Üçlemesi” ile Kosova’da

Yazıcı-dostu sürüm

İpek Yunus Emre Enstitüsü Türk Sineması’nın seçkin eserleriyle Kosovalı sinemaseverlerle bir araya geldi. İki aşamada gerçekleşen faaliyetin ilk aşamasında Uzun Hikâye filmi İpek halkıyla buluşturuldu. Enstitü, faaliyetin ikinci aşamasında ünlü yönetmen Semih Kaplanoğlu’nu Kosova’da sinemaseverlerle buluşturdu. Faaliyet kapsamında Kosova’nın üç ayrı şehrinde Yusuf Üçlemesi’nin filmleri gösterildi ve gösterimlerin ardından usta yönetmen Kaplanoğlu izleyicilerin sorularını cevapladı. Filmleri ile modern dönemlerin keşmekeşinden, insanları bir nebze olsun doğal olana yönlendirmeyi hedeflediğini söyleyen yönetmen, Kosova’da olmaktan dolayı mutluluk duyduğunu, burada kendini vatanında gibi hissettiğini aktardı.

Program boyunca İpek’te Süt, Prizren’de Yumurta ve Priştine’de Bal filmleri gösterildi. Gösterimler ve ardından gerçekleştirilen söyleşiler, özellikle Sinema Bölümü’nde okuyan ve Türk Sineması’nı takip edenler tarafından ilgi ile karşılandı. Yönetmen, önümüzdeki dönemlerde iki ülke sanatçılarının ortak projeler gerçekleştirebilmesi için Türkiye’de girişimlerde bulunacağını aktararak ortak değerlerimiz üzerinden çok hoş eserler üretebileceğimizi belirtti. Kaplanoğlu ayrıca üç şehirde de farklı yayın organlarında canlı yayın konuğu oldu. İpek’te RTV Dukagjini kanalı, Prizren’de Prizren Radyosu, Priştine’de RTK kanalının konuğu oldu. RTV Dukagjini kanalındaki yayında İpek’te ilk defa bulunduğunu, burada kendini evinde gibi sıcak hissettiğini belirtti. Prizren’de ikinci defa bulunan sanatçı daha önce Bal filmi ile Prizrenlilerle buluşmuştu.

Semih Kaplanoğlu Priştine’de Bal filminin gösteriminin organizasyonunda büyük rol oynayan Gerçek Kültür, Sanat ve Spor Derneğinde Kosova’da yaşayan Türk topluluğu ile tanışma ve sohbet etme imkânı buldu. Derneğin onursal üyesi yapılan yönetmen, anne tarafından Balkan asıllı olduğu bilgisini verdi. Bal filminin ardından “Filmlerimde gerçek yaşamından etkilenerek oynayan oyuncularla çalışıyorum. Bu bana daha samimi geliyor. Allah ömür verirse ileride Yusuf’un yaşlılığını da çekmek istiyorum” dedi.

Program ayrıca Kosovaport, Trt Türk, Kuzey Haber Ajansı, Doğan Haber Ajansı, Trt Haber, Zeri Gazetesi tarafından takip edildi.