Kosova’da Türk Caz Haftası’nın altıncısı yapıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Kosova’da bu yıl altıncısı düzenlenen Türk Caz Haftası, Priştine Yunus Emre Enstitüsünün organizasyonu ve T.C. Priştine Büyükelçiliğinin desteğiyle Kosova’nın Priştine ve Prizren şehirlerinde gerçekleştirildi.

Görkemli açılış

23-25 Mayıs 2017 tarihleri arasında yapılan festival, başkent Priştine’de caz sanatçısı Şenay Lambaoğlu ve ekibinin verdiği konserle başladı. Gecede sahne alan Lambaoğlu, Kosova’da bulunmanın verdiği memnuniyeti dile getirerek, başta Yunus Emre Enstitüsü olmak üzere festivalde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Müziğin birleştirici bir gücü olduğuna inandığını söyleyen Lambaoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti:

“İstanbul’dayken bu festival hakkında çok iyi duyumlar alıyorduk. Bu gece yaptığımız müziği dünyaya Türkçe olarak duyurma fırsatı bulduk. Çok heyecanlıyız. Müziğin dili tabii ki evrensel ama burada Türkçe iletişim kurabiliyor olmak benim için çok kıymetli. Yunus Emre Enstitüsünün dünya çapında yapmış olduğu bu girişim gerçekten takdire şayan bir şey.”

6. Türk Caz Haftası’nın açılış konuşmalarını yapan T.C. Priştine Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç: “Türk müziği çok zengin, caz müziği de çok zengin. Fakat bu ikisi birleştiğinde karşımıza apayrı bir zenginlik çıkıyor. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Türk Caz Haftası’nı Priştine Yunus Emre Enstitüsü düzenliyor. Bu büyük organizasyon için Enstitüye, proje koordinatörüne ve festival kapsamında aramızda bulunan değerli caz sanatçılarımıza teşekkürlerimi sunuyorum. ” dedi.

Türk Caz Haftası’nın açılış konserinde Şenay Lambaoğlu’na ekibi dışında Arnavut müzisyen Dardan Gjinolli saksafonuyla eşlik etti. Lambaoğlu sahne performansında Ömer Hayyam ve Nazım Hikmet gibi Türk şairlerin şiirlerinin bestelenmiş hallerine de yer verdi.

Anadolu ezgileri cazla harmanlandı

Türk Caz Haftası'nın ikinci konserinde ise Anadolu ezgilerini cazla birleştiren Authentic Anatolian Project grubu, Kosova’nın tarihî şehri Prizren’de müzikseverlere unutulmaz bir akşam yaşattı. Xhemajli Berisha Kültür Evi’nde gerçekleştirilen konserde sahne alan dünyaca ünlü grup, Divane Aşık Gibi, Yalgızam Yalgız, Nar Tanesi, Bahça Duvarından Aştım gibi Anadolu'nun unutulmaz eserlerini kendine has yorumuyla icra etti.

Saz ile caz bir arada

Kosovalılar tarafından her yıl merakla beklenen Türk Caz Haftası’nın kapanış konseri ise yaptığı müziği şairane ve teatral bir kimlikle tanımlayan Merih Aşkın tarafından verildi. Müziği nefes almakla bir tutan Aşkın, sahnede gitarın yanı sıra, saz çalarak da Yunus Emre’den deyişler okudu. Aşkın’a sahnede ekibi dışında Kosovalı müzisyenler Avni Krasniqi ve Betim Krasniqi de eşlik etti. Dünyanın zor günlerden geçtiğini vurgulayan Aşkın, bu konserin herkese iyi geleceğini söyleyerek, 6. Türk Caz Haftası’nda emek verip ter döken herkese teşekkür etti.

6. Türk Caz Haftası’nın konserlerine  T.C. Priştine Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç, T.C. Prizren Başkonsolosu Selen Evcit, Kosova Kamu Yönetim Bakanı Mahir Yağcılar, Türkiye Maarif Vakfı temsilcileri, çeşitli ülkelerin büyükelçilik temsilcileri ve çok sayıda basın mensubu ile seçkin davetli katıldı.

Kosova’da artık gelenekselleşmiş olan Türk Caz Haftası’nın gelecek yıllarda uluslararası platforma taşınması bekleniyor.