İpek’te Türk Sineması Haftası Başladı

Yazıcı-dostu sürüm

İpek YETKM’in düzenlediği “İpek Türk Sineması Haftası”,  Üç Yol filminin gösterimiyle başladı.

Türk sinemasının yüzüncü yılına atfedilen etkinliğe, Üç Yol filminin yönetmeni Faysal Soysal ve oyuncu Rıza Akın katıldılar.

Türk sinemasının tarihi hakkında bilgi verildikten sonra Faysal Soysal ve Rıza Akın sinemaseverleri selamladı. Seyircilerin büyük ilgisiyle karşılaşan misafir sanatçılar, İpek’te bulunmaktan dolayı çok memnun olduklarını belirttiler.

1990’lı yıllarda, Avrupa’nın ortasında, Bosna’da yaşanan katliamı, yaşanan insani acıları konu alan Üç Yol filmi seyirciden büyük ilgi gördü. 

İpek YETKM Müdürü Mustafa Altuğ, “İkincisini düzenlediğimiz haftada Türk sinemasının sanat, mesaj, hikâye olarak doğru filmlerle tanıtılmasını gaye edindik.” dedi. Seçilen filmlerin Türk sinemasının yetkin ürünleri olduğunu belirten Mustafa Altuğ “Devem eden programlarda, İpekli sinemaseverlere hizmetlerimiz aynı hedefle devam edecektir” dedi. Altuğ, “Açılışın Üç Yol filmi ile yapılmasının nedeni; hikâyenin bu topraklarda, Balkanlarda geçiyor olması. Birçok dilin konuşulduğu bir film ve Kosova da birçok dilin konuşulduğu bir bölge. O nedenle seçimimiz bu yönde oldu” dedi.

Üç Yol filminin yönetmeni Faysal Soysal da, “Balkanlarda filmimin ilk gösterimi Priştine 6. Uluslararası Film Festivali’nde oldu. Hatta orada filmimiz en iyi oyuncu ödülünü aldı. Ardından da böyle bir teklifin İpek’ten gelmesi bizi ayrıca sevindirdi. İlgiden de çok memnunuz, salon doluydu. Filmimizin amacı Balkanlar’daki milletlerin kardeş olduğunu göstermekti. O yüzden tekrar Balkanlar’da gösterilmesi bizi çok mutlu etti. Kosova’da da hikâyeler dinlemeye başladık. Teklifler geliyor. Belki kısmet olur Kosova’yla ilgili de bir film yaparız” açıklamasında bulundu.  

Bosna ve Türkiye ortak yapımı olan Üç Yol filmi, pek çok kısa filmiyle yerli ve yabancı festivallerden övgüyle dönen Faysal Soysal’ın ilk uzun metrajlı filmi.

Filmin oyuncusu Rıza Akın ise, rol aldığı filmin Kosova’da gösterilmesinin kendisini çok mutlu ettiğini ve bunun da yaptıkları işin kendi dillerini konuşabilen diğer ülkelerde de takdir edildiği anlamına geldiğini kaydetti. Kosova’ya ilk defa geldiğini söyleyen Akın, “Gelecek programlarda da beraber olmak beni çok mutlu edecektir.” dedi.

16-23 Haziran tarihleri arasında düzenlenen Türk Sinema Haftası boyunca İpekli sinemaseverler, Üç Yol, New York’ta Beş Minare, Neşeli Hayat, 120, Babam ve Oğlum, Aşk Tesadüfleri Sever, Eşkiya filmlerini izleme fırsatı bulacaklar.