İpek Şiir Akşamlarının İkincisi Gerçekleşti

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü İpek Türk Kültür Merkezi, İpek Şiir Akşamlarının ikincisini 17 Mayıs 2014 tarihinde İpek Sanat Galerisinde gerçekleşti. Arnavutça, Türkçe, Boşnakça ve Romca şiirlerin seslendirildiği programda Türkiye’den Hüseyin Akın ve şair Hamjeta Miftari, Kujtim Paçaku, Muhammed Kırveşi, Miftar Acemi, Naciye Kastrati, Rüstem Gerguri, Taner Güçlütürk ve Zeynel Beksaç katıldı.

İpek Türk Kültür Merkezi Müdürü Mustafa Altuğ, İpek Şiir Akşamlarının bütün Kosova’ya seslendiğini söyledi. Yunus Emre’nin “Cümle şair dost bahçesi bülbülü” mısrasını rehber edindiklerini belirten Altuğ, “Dil, din, renk ayrımı yapmadan Kosova’da konuşulan dilleri bu mısranın manasının etrafında toplamayı amaçlıyoruz”dedi.

Hüseyin Akın yaptığı konuşmada “Önemli bir yerdeyim. Mehmet Akif’in baba memleketi İpek’teyim. Biz şairler ayrı dillerden aynı şarkıyı söyleriz. Şairler aynı acının, aynı duyguların kardeşidirler. Yunus Emre’nin deyişiyle “Cümle şair dost bahçesi bülbülüdür”. Türkiye’de elim bir acı yaşadık. Bugün Priştine’de ziyaret ettiğimiz Elena Gjika İlköğretim okulunda öğrenciler bu acıyı anlatan şiirler okudular. Bu hem şiir adına hem de insanlık adına beni çok sevindirdi.” dedi.

Boşnak şair Hamjeta Miftari, “Kosova’da konuşulan dillerin şairleri olarak bir araya geldik. Bunu gerçekleştiren İpek Türk Kültür Merkezine teşekkür ederim. Kosova’nın zenginliğini, canlılığını bu akşam bu salonda hep beraber yaşıyoruz.” dedi.

Roman şair Kujtim Paçaku da yaptığı konuşmada, “Şiirlerimi Roman dilinde yazıyorum. Romanlar ve dilleri sadece Kosova’nın değil dünyanın en güzel renklerindendir. Size o rengi hissettirebilirsem mutlu olacağım.” dedi.

Kosova Arnavut edebiyatının önemli ismi Prof. Dr. Muhammed Kırveşi “Bu program İpek sanat hayatına önemli bir katkıdır. İpek Türk Kültür Merkezi sanatı, kültürü ve elbette şiiri, resmi herkese ulaştırmaya gayret ediyor. Sanat herkes içindir.” sözlerine yer verdi.

Kosovalı Türk şair Zeynel Beksaç da “İpek’te Akif’in memleketinde Türkçe şiir okumak beni mutlu ediyor.” ifadeleriyle duygularını paylaşırken, ünlü Boşnak şair Miftar Acemi ise “Kökümde Torbeşlik, Boşnaklık var, Kosovalıyım ve Türk kanı taşıyorum. Bana da sadece iyi bir insan olmak kalıyor.” dedi.