“Gelibolu” Sema Bicik Resim Sergisi İpek’te Açıldı

Yazıcı-dostu sürüm

İpek Yunus Emre Enstitüsü kültür-sanat faaliyetleri kapsamında Çanakkale Savaşları’nın 100. yılı anısına ünlü ressam Sema Bicik’in “Gelibolu” isimli koleksiyonunu İpekli sanatseverlerle buluşturdu. 18 Kasım 2015 tarihinde İpek Sanat Galerisinde açılan sergi İpek’te yaşayan değişik kesimler tarafından ilgi gördü. Sergiye İpekli sanatçılar, resmi kurum yetkilileri, öğretmenler ve öğrenciler katılım sağlayarak Sema Bicik’i yakından tanıma ve eserleri hakkında bilgi alma şansı buldular. Programa ayrıca Priştine Yunus Emre Enstitüsünün konuğu olarak Kosova’da bulunan Prof. Dr. Rauf Tuncer ve beraberindeki bir grup sanatçı-akademisyen de katıldı. Kendisi de ressam olan İpek Sanat Galerisi müdürü Zymer Mulluqi açılışta yaptığı selamlama konuşmasında Sema Bicik’in “Gelibolu” koleksiyonunun şimdiye kadar gördüğü en iyi savaş konulu çalışma olduğunu aktardı ve Sema Bicik’e takdir ve teşekkürlerini sundu.

Sema Bicik ise konuşmasında İpek’te bulunmaktan dolayı büyük bir mutluluk ve heyecan duyduğunu ifade ederek İpek Yunus Emre Enstitüsüne böyle bir faaliyete imza attığından dolayı teşekkür etti. Kendisini resimleriyle ifade ettiğini ekleyen Sanatçı, çalışmayı 3 yılda tamamladığını, öncesinde yerli ve yabancı bütün kaynakları tarayarak ve hatta İngiltere’deki savaş müzesini de ziyaret ederek projesine başladığını söyledi. Kendisi bunu "Kitapları okudukça resimler kafamda oluşmaya başladı. Defalarca Çanakkale'ye gittim. Anzak anma törenlerinde bulundum. Rüyamda savaşa dair sahneler görüyordum. Bir yılın sonunda karar verdim. Edebiyatçı olsaydım romanını yazardım herhalde" şeklinde dile getirmektedir. Projedeki eserler arasında yer alan 10,5 metrelik “Gelibolu 1915” isimli çalışması ise katılımcıları derinden etkiledi. Savaş esnasında yaşanan gerçek olayları barındıran tablo Sema Bicik’in duygu yoğunluğunun da bir yansıması niteliğinde değerlendirildi. Açılış boyunca katılımcıların Sema Bicik’e yoğun ilgisi gözlerden kaçmadı. Ünlü gitarist Luan Sapunxhiu sergi açılışında Çanakkale Türküsü’nü de içeren bir gitar resitali sundu. Sergi 27 Kasım 2015 tarihine kadar ziyarete açık olacak.

Sema Bicik Kimdir?

Sema Bicik 1959 yılında Adana, Osmaniye’de doğdu. 1977’de Ankara Gazi Üniversitesi Resim Bölümü, 1979’da İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’ne girdi. 1985’de Yüksek Resim Bölümü’nden mezun oldu.

2001 yılında başlatmış olduğu, 3 yıl üzerinde çalıştığı Gelibolu savaşları anısına, 10.5 metre bir adet ve 19 farklı eserden oluşan "Gelibolu" kolleksiyonu mevcuttur. 2007’de Çanakkale Savaşları Resim Yarışması'nda "Conk Bayırı" isimli eseriyle Avusturalya Büyükelçilik Ödülü’nü aldı.

Resim sanatının yanısıra moda tekstil sektöründe de çalışmaları vardır. Resim tarzı sürrealist olup, halen çalışmalarını Beyoğlu ve Kanlıca’daki atölyelerinde sürdürmektedir.