14. Uluslararası Azem Shkreli Edebiyat Toplantıları İki Türk Şairi Ağırladı

Yazıcı-dostu sürüm

Kosova’nın İpek Belediyesi tarafından bu yıl on dördüncüsü düzenlenen Azem Shkreli Uluslararası Edebiyat Toplantıları, 20-21 Mayıs 2016 tarihleri arasında Kosova’nın İpek şehrinde gerçekleştirildi.

Birçok ülkeden şairlerin katıldığı programa bu yıl onur konuğu olarak ünlü Arnavut Yazar İsmail Kadare davet edildi. Programa Kosova, Karadağ, Slovenya, Bulgaristan ve Amerika’dan katılan şairlerin yanı sıra Türkiye’den de İpek Yunus Emre Enstitüsü aracılığıyla Hüseyin Akın ve Ahmet Murat Özel katılarak şiirlerini seslendirdiler.

İpek Sanat Galerisi’nde Kültür Müdürü Engelbert Zefaj tarafından açılışı yapılan programda Hüseyin Akın “Ölürsem Ölürüm” şiiriyle dinleyicileri selamladı ve Kosova’da kendisini evinde gibi hissettiğini ifade etti. Çeşitli söyleşi, konser gibi etkinliklerle süren programda Hüseyin Akın, Enstitümüzün kursları kapsamında Türkçe öğrenen öğrencilerle edebi söyleşi gerçekleştirdi. Öğrencileri şiir ve edebiyat konularında bilgilendiren Akın, herkesin duygularını yazıya dökmesinin önemine değindi.

Programın ikinci gününde Enstitü Müdürü Dr. Mehmet Ülker, Ahmet Murat ve Hüseyin Akın, milli şairimiz Mehmet Âkif Ersoy’un baba ocağı Suşitsa Köyü’nü ziyaret ederek Âkif’in hayatta olan akrabaları ile görüştüler. Ardından İpek İstref Begolli Tiyatrosu’nda Ahmet Murat “Kalbin Kararı” ve Hüseyin Akın “Türkçe Sözlü Hafif Müzik” isimli şiirlerini okudular.

Hüseyin Akın, Kosova’ya üçüncü ziyaretini yaptığını ve hepsinin de şiir programları için olduğunu kaydederek Kosova’nın Balkanlar’da önemli bir ülke olduğunu ifade etti. Ahmet Murat ise Kosova’yı kültürel altyapıya sahip bir ülke olarak niteleyerek Yunus Emre Enstitüsünün misafiri olarak Kosova’da olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.