Yunus Emre Enstitüsü Âkif’in Hatırasına Sahip Çıkıyor

Yazıcı-dostu sürüm

İpek Yunus Emre Enstitüsü, Mehmet Âkif Ersoy’un baba ocağı Sushica’da Türkçe kursu açtı.

Priştine Üniversitesi Filoloji Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Türkoloji Bölümü Öğretim Üyesi Nuran Malta Muhaxheri tarafından yürütülecek olan kursun açılışında Yunus Emre Enstitüsü Strateji Geliştirme Müdürü Yrd. Doç. Dr. Şaban Köktürk, İstog Belediye Başkanı Yardımcısı Lulzim Blakaj, İstog Eğitim ve Kültür Müdürü Agim Haxhiu, İpek Eğitim Müdürü Besim Avdimetaj, Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Dr. Mehmet Ülker, Mehmet Akif Ersoy İlkokulu Müdürü Besnik Nimonaj ve öğretmenler hazır bulundu.

Türkçe kursunun açıldığı Mehmet Akif Ersoy İlkokulunda ilk ders 17 Kasım 2016 tarihinde yapıldı. Açılışta konuşma yapan İstog Belediye Başkanı Yardımcısı Lulzim Blakaj, Türkiye ile birçok alanda olumlu ilişkilere sahip olduklarını, Türkiye’nin destek ve iş birliğinden duydukları memnuniyeti ifade etti. Okul Müdürü Besnik Nimonaj da öğrencilerin Türkçeye ilgili olduklarını, okulda açılacak bu kurs vesilesiyle kültürel yakınlaşmanın daha da güçleneceğini belirtti.

Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Dr. Mehmet Ülker, milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un akrabalarının yaşadığı bu köyde, Yunus Emre Enstitüsü desteğiyle Türkçe öğretecek olmanın verdiği duygu ve gururu yaşadığını aktardı. Açılışa katılan Yunus Emre Enstitüsü Strateji Geliştirme Müdürü Yrd. Doç. Dr. Şaban Köktürk ise kurstaki her öğrencinin gözlerinde umut, azim ve başarıyı gördüğünü, çok kısa sürede Türkçe öğreneceklerine inandığını ve ileride üniversiteyi Türkiye’de okumalarını temenni ettiğini söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında kilit rol alan, Milli Mücadele yıllarındaki çalışmaları ve yazdığı marş ile ordumuza güç veren Âkif’in babası Tahir Efendi, Sushica Köyü’nde bulunan camide imam olması için İstanbul’a eğitime gönderilmişti. Ancak İstanbul’da kalmayı tercih eden Tahir Efendi, burada evlenmiş ve Âkif’in de aralarında olduğu çocukları İstanbul’da doğmuştu. Türkiye, milli şairimizin aziz hatırasına sahip çıkmak adına her vesileyle Sushica’yı desteklemeye çalışmaktadır. Bu kapsamda harabe haline dönüşen mezkûr cami, TİKA tarafından aslına uygun şekilde yeniden inşa edilmiş, caminin açılışını Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bizzat telekonferans yoluyla yapmıştır.