Osmanlı Belgelerinde İpek Kitap Tanıtımı

Yazıcı-dostu sürüm

3 Mayıs 2019 tarihinde "Bağcılar'dan İpek'e Kültür Köprüleri-Osmanlı Belgelerinde İpek" kitap tanıtımı gerçekleştirildi.

Yunus Emre Enstitüsünün de destek verdiği tanıtım etkinliğine, T.C. Priştine Büyükelçiliği 2. Kâtibi Onur Tayan, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, İpek Belediye Başkanı Gazmend Muhaxheri, Mamuşa Belediye Başkanı Abdulhadi Krasniç, İpek Ekonomi ve Kalkınma Müdürü Xhenet Syka Kelmendi, İpek Müftüsü Mulla Musli Arifaj, Priştine Üniversitesi Şarkiyat Bölüm hocaları, Kosova Türk edebiyatçıları, sivil toplum kuruluşu mensupları ile çok sayıda davetli katıldı.

“Osmanlı Belgelerinde İpek” kitabı, İstanbul Bağcılar Belediyesi ve İpek Belediyelerinin kardeş şehir olması münasebetiyle Bağcılar Belediyesi tarafından hazırlandı.

Açılış konuşmasında Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırcı, “Evlad-ı Fatihan topraklarındaki ecdat yadigârı mirasımızı gelecek kuşaklara aktarmaya ve ülkelerimiz arasındaki gönül köprülerini güçlendirmeye gayret gösteriyoruz. 22 Şubat 2017 tarihinde İpek Belediye Başkanı Gazmend Muhaxheri Beyefendi ile imzaladığımız kardeş belediye protokolünde ve bu kitaba gösterdiği yakın ilgilerinden dolayı kendilerinde çok teşekkür ederim.” dedi.

İpek Belediye Başkanı Gazmend Muhaxheri selamlama konuşmasında “Bu tür çalışmalar İpek şehrin kültür tarihini zenginleştiriyor, kardeş şehir olduğumuz İstanbul Bağcılar Belediye ile bu tür ve benzer çalışmalarımız devamını temenni ederim.” dedi.   

Araştırmacı yazar H. Yıldırım Ağanogllu kitap hakkında yaptığı konuşmasında, “Bağcılar’dan İpek’e Kültür Köprüleri” üst bağlığında hazırladığımız “Osmanlı Belgelerinde İpek” adlı bu eser, T.C. Başkanlık Osmanlı Arşivi’nde bulunan 1530-1916 yılları arasına ait 44 adet belgeden oluşmaktadır. T.C. Başkanlık Osmanlı Arşivi’nde, padişah el yazmalarının bulunduğu belgelere ulaşmak her zaman mümkün olmaz. İpek ile ilgili araştırma yaparken; Sulltan III. Ahmed’in 1729’da ve Sulltan II. Mahmud’un 1824’de bizzat kendi el yazıları ile sunulan talepleri onaylayan belgelerine rastlamamızı okuyucu açısından ilgi çekici olacağınız düşünüyorum.” dedi.

132 sayfadan oluşan kitapta Mehmet Akif’in babası Mehmet Tahri Efendi’nin doğum yeri olan İpek kazasını, tarihi ve turistik yerlerine ait nice fotoğraflar yer alıyor. Osmanlı döneminden kalma değerli yazı ve belgeler arasında, nüfus sayım belgeleri, İpek Ortodoks metropolünün faaliyetleri, alt yapı ve üst yapı çalışmaları ile ilgili belgeler, devlet yardımları, tayın belgeleri, kroki çizimleri, beratlar ve fermanlar da yer alıyor.

Kitabın yazarı H. Yıldırım Ağanoğlu’nun kitap hakkında konuşmasından sonra etkinlik, katılımcıların sorularının cevaplandırılmasıyla ile sona erdi.