Mehmet Akif Ersoy, Baba Ocağında Anıldı

Yazıcı-dostu sürüm

İpek Yunus Emre Enstitüsü, milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u vefatının 81. yıldönümünde baba ocağında düzenlediği çeşitli etkinliklerle andı.

Bu kapsamında ilk olarak "Sushica'dan Türkiye'nin Kalbine Yolculuk" adlı bir panel düzenlendi. Panele konuşmacı olarak katılan Priştine Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. İrfan Morina, Mehmet Akif'in büyük bir şair, düşünce adamı ve vatan sevdalısı olduğunu dile getirdi. Morina, her türlü ayrılıkçı düşünceye karşı olan Akif'in hayatı boyunca ümmetin parçalanmaması için mücadele ettiğini de sözlerine ekledi.

Merhumun aile efradının da katıldığı panelde, Sushica Köyünde yaşayan akrabalarından İsa Mullaj da bir konuşma yaptı. Sadece ailesi için değil tüm Kosova için örnek bir şahsiyet olarak andığı Mehmet Akif Ersoy ile ilgili araştırmaları ve yayınları bulunduğunu belirten Mullaj, Akif'in hayatına dair en temel bilgileri babası Adem Mullaj'dan öğrendiğini aktardı.

Ayrıca, programda İpek YEE öğrencisi Melisa Xheladini tarafından, Çanakkale Türküsü Türkçe ve Arnavutça olarak seslendirildi.

Panelin ardından, merhumun baba olacağı olan Kosova’nın İpek şehrine bağlı Sushica köyü ziyaret edildi. İlim tahsil etmesi ve sonrasında dönüp camide imamlık yapması için köyün büyükleri tarafından, zamanın ilim ve kültür merkezi İstanbul'a gönderilen Akif'in köyündeki TİKA tarafından restore edilen camii ziyaret edildi ve burada TİKA tarafından okutulan mevlite de katılım sağlandı.