İpek Kitap Fuarı'nda Türkçe Eserlere Yoğun İlgi

Yazıcı-dostu sürüm

Kosova'nın batısındaki İpek şehrinde, bu yıl yedincisi düzenlenen İpek Kitap Fuarı, kitapseverleri ağırlıyor.

İpek “Azem Shkreli” Kütüphanesi koordinesinde, İpek Belediyesi ve İpek Yunus Emre Enstitüsü katkılarıyla İpek Meydanı'nda düzenlenen fuara, Makedonya, Arnavutluk, Kosova ve Türkiye'den yayınevleri katıldı.

10-14 Ekim tarihlerinde ziyarete açık kalacak fuarda, Türkçe kitapların yanı sıra Türk yazarların Arnavutça'ya tercüme edilmiş eserlerini bulmak mümkün.

Kosova Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Dr. Mehmet Ülker İpek Belediyesi ile bu yıl düzenledikleri kitap fuarının gelenek haline dönüşmesini hedeflediklerini söyledi.

Kosova'nın gelişmekte olan bir ülke olması nedeniyle bu tür etkinliklerin önemli olduğuna işaret eden Ülker, "Bu tür etkinlikler Kosova'nın daha fazla gelişmesini ve güçlenmesini sağlıyor. Bu tür etkinliklere önem vermemizin sebebi de budur, kitapların sadece Türkçe'den Arnavutça'ya değil, Arnavutça'dan da Türkçe'ye çevrilmesi için destek sunmaya hazır olduğumuzu belirtmek isteriz." diye konuştu.

Bu yıl fuarın onur konuğu ise Yunus Emre Enstitüsünün misafiri Sinan Yağmur idi. Usta yazar hem söyleşilere katıldı hem de hayranlarının kitaplarını imzaladı.

Aşkın Gözyaşları serisi ile en çok okunanlar listesinde yer alan kitabı Ravza’nın Yıldızları ile büyük beğeni toplayan Yazar Sinan Yağmur, son kitabı “Aşkın Gözyaşları – Yunus Emre” kitabının Arnavutça'ya çevrildiğini söyledi.

Tasavvufî biyografi romanı şeklinde kaleme aldığı Aşkın Gözyaşları serisi büyük ilgi gören Sinan Yağmur’un, Tennure ve Ateş, Kerbela – Aşk’a Bela: Hz. Hüseyin, Barış Peygamberi: Hz. Muhammed, Hüzün Yanığı, Aşk’a Yolculuk, Her Anne Bir Melektir, Aşkın Meali, Babalar da Ağlar, Aşkın 7 Hali, Öğretmence Sevebilmek İnsanı gibi kitapları bulunuyor.

Fuarın açılışında konuşma yapan, Kültür Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Engelbert Zefaj ise fuar boyunca en sevilen akademik yayınlarını hem tanıttığını hem de uygun fiyatlarla okuyucular ile buluşturduklarını söyledi. 

Fuar açılışında konuşan, İpek Belediyesi Kültür Müdiresi, Xhenet Syka bu organizasyona destekelerini esirgemeyen Yunus Emre Enstitüsüne teşekkürlerini sundu.

Syka, "Kitabın değerini hissedemeyen bir kentin varlığını da düşünemiyorum. Dolayısıyla uluslararası ölçekte ve özellikle ülkemizin evrensel kültür değerleriyle buluştuğu bu fuar, İpek şehri için çok büyük bir kazanım.” dedi.

Fuara Prizren şehrinden katılan Botimet Fleta Yayınevi yetkilisi Emir Hukallo, geçen yıl da fuara katıldıklarını belirterek, "Arnavutluk'ta olduğu gibi Kosova'da da okurlar, Türkçe'den tercüme edilen eserlere büyük ilgi gösteriyor." dedi.

Fuar ile ilgili görüntülere https://youtu.be/jGh9JjUOiI0 adresinden ulaşabilirsiniz.