Interesim i madh në letërsinë turke në Panirin e Librit - Peja 2020

Yazıcı-dostu sürüm

Kosova u bë vendtakim i lexuesve shqiptarë dhe shkrimtarit të njohur turk, Sinan Yağmur. Ishte fjala e shkruar ajo që i bëri këto dy palë të takohen; ndërkaq është mikpritja shqiptare, natyra e bukur dhe gjallëria e vendit ato që do ta mbushin penën e autorit me tregimet e tij për Kosovën. 

Në qendër të qytetit të Pejës po mbahet panairi i librit “Peja 2020”, që do të zgjasë deri në mesjavën që vjen.

Panairi po realizohet nga bibloteka “Azem Shkreli”, në mbështetje të Komunës së Pejës dhe Institutit Yunus Emre.

Ndërsa me botimet e tyre po marrin pjesë shtëpitë botuese:”Argeta”, “Bota Shqiptare”, “Botart”, “Ideart”, “Onufri”, “Minerva”, “Fan Noli”, “Omaca”, “Armagedoni”, “Fleta”, “Imza”, “Sira” dhe “Llogos-A”.

Ky është panairi 7 “Peja 2020” që do të mbahet në këtë qytet.

Drejtori i Insitutit Yunus Emre, Dr. Mehmet Ülker tha se ata synojnë ta shndërrojnë panairin e librit që ata organizojnë me Komunën e ekpek këtë vit në një traditë. Duke theksuar se këto lloj ngjarjesh janë të rëndësishme sepse Kosova është një vend në zhvillim, Ülker tha, "Këto lloj aktivitetesh i mundësojnë Kosovës zhvillim dhe forcim më shumë. Kjo është arsyeja pse ne u kushtojmë rëndësi ngjarjeve të tilla. Ne do të dëshironim të pohonim se jemi të gatshëm të ofrojmë mbështetje për përkthimin e tij në turqisht ". tha ai. 

Shkrimtari dhe poeti i njohur turk, Sinan Yağmur erdhi në Panairin e Librit në Pejë si mysafir i Institutit për Kulturë “Yunus Emre”, përgjatë së cilit takoj shtëpi botuese të ndryshme të vendit, shkrimtarë si dhe lexuesit e tij, të cilëve iu dha edhe autografe.

“Librat na sjellin këtu sepse ne paskemi zënë vend në shpirtrat e njerëzve për shkak të asaj që shkruajmë saqë ata vet të thonë “eja”. Duke dhënë, ne nuk i mbyllim dyert, ne hapim dyer brenda dyerve”, u shpreh Sinan Yağmur duke treguar për arsyen e ardhjes së tij në Kosovë.

Takimi me lexuesit e tij, shkrimtarit turk i kishte falur një ngrohtësi të madhe, madje ai ishte çuditur nga interesimi i tyre për të dhe për ambientin e bukur letrar.

“Populli i Kosovës u interesua, librat e mia u shitën për gjysmë ore, i nënshkrova për lexuesit. Nuk e prisja një panair kaq të gjallë të librit, të ndërlidhur aq fuqishëm me letërsinë. Jam i lumtur”, vazhdonte Yağmur, duke theksuar se ky panair duhet të organizohet dy herë në vit sepse sipas tij në Kosovë ka potencial për këtë.

Ai është autor i veprave “Lotët e Dashurisë”, “Rrugëtimi ndaj dashurisë”, “Çdo nënë është një engjëll” dhe shumë emra të tjerë librash, të cilat kulmojnë me lexueshmëri.

Duke folur në hapjen e panairit, Drejtoresha e Kulturës së Komunës së Pejës, Xhenet Syka, falënderoi Insitutin Yunus për mbështetjen e tyre për këtë organizatë.

Syka tha, "Unë nuk mund të mendoj për ekzistencën e një qyteti që nuk mund ta ndiejë vlerën e librit. Prandaj, ky panair, ku ndërkombëtarisht dhe veçanërisht vendi ynë takohet me vlera kulturore universale, është një arritje e madhe për qytetin e İpek."

Pjesëmarrës në panair nga qyteti i Prizrenit, zyrtari i Shtëpisë Botuese "Botimet Fleta" Emir Hukallo deklaroi se ata morën pjesë në panair vitin e kaluar dhe tha, "Ashtu si në Shqipëri, lexuesit tregojnë interes të madh për veprat e përkthyera nga Turqishtja".