Insituti "Junus Emre"

Insituti "Junus Emre"

Yazıcı-dostu sürüm

Fondacioni “Junus Emre” (Yunus Emre) është një fondacion publik i krijuar me Ligjin Nr.5653 dhe datë 05.05.2007 me qëllim prezantimin e Turqisë, të gjuhës turke, të historisë, kulturës dhe artit turk; në lidhje me këtë të ofrojë në dobi të botës informacione dhe dokumente; të ofrojë shërbime jashtë shtetit për ata që duan të mësojnë gjuhën turke apo të njihen me kulturën dhe artin turk; të zhvillojë miqësinë e Turqisë me vendet e tjera duke shtuar shkëmbimet kulturore. 

Kurse Instituti “Junus Emre” është një institucion që funksionon në varësi të Fondacionit me të njëjtin emër dhe me synimin për të realizuar qëllimet e Ligjit krahas mësimdhënies së turqishtes për të huajt në qendrat e ngritura jashtë vendit kryen aktivitete kulturore dhe artistike që synojnë prezantimin e vendit jashtë si dhe mbështet punimet shkencore. 

Instituti “Junus Emre” aktivitetin e ka nisur në vitin 2009 dhe sot numëron më shumë se 58 qendra që veprojnë jashtë Turqisë. Krahas mësimit të gjuhës turke, këto qendra kulturore mbështesin edhe degët e Turkologjisë dhe mësimdhënien e turqishtes nëpërmjet bashkëpunimit që këto qendra bëjnë me institucionet arsimore në vende të ndryshme. Me ndërmjetësimin e Qendrave Kulturore organizohen shumë aktivitete për promovimin e kulturës dhe artit tonë. Gjithashtu këto qendra përfaqësojnë vendin në aktivitete të ndryshme që mbahen në nivel kombëtar dhe ndërkombëtar.    

 

Qendrat Kulturore

 

A

ABD - Uashington DC

Afganistan - Kabul

Afrika e Jugut - Johannesburg

Algjeri - Algjer

Angli - Londër

Australi - Melburn

Austri - Vjenë

Azerbajxhan - Baku

B

Bahrein - Manama

Belgjikë - Bruksel

Bosnjë-Hercegovinë - Mostar

Bosnjë-Hercegovinë - Fojnica

Bosnjë-Hercegovinë - Sarajevë

E

Egjipt - Kajro

F

Federata Ruse - Kazan

Federata Ruse - Moskë

Francë - Paris

G

Gjeorgji - Tbilis

Gjermani - Berlin

Gjermani - Këln

H

Holandë - Amsterdam

Hungari - Budapest

I

Iran - Teheran

Itali - Romë

J

Japoni - Tokio

Jordani - Aman

K

Kazakistan - Nur-Sultan

Katar - Doha

Kosovë - Pejë

Kosovë - Prishtine

Kosovë - Prizren

Kroaci - Zagreb

L

Liban - Bejrut

M

Malajzia - Kuala Lumpur

Mali i Zi - Podgoricë

Marok - Rabat

Maqedoni - Shkup

Meksiko - Mexico City

Moldavi - Komrat

Q

Qipro e Veriut - Lefkoshë

P

Pakistan - Karachi

Pakistan - Lahore

Poloni - Varshavë

R

Romani - Bukuresht

Rumani - Konstancë

S

Senegal - Dakar

Serbi - Beograd

Shqipëri - Shkodër

Shqipëri - Tiranë

Somalia - Mogadishu

Spanja - Madrid

Sudan - Hartum

T

Tunizi - Tunizi

U

Ukrainë - Kyiv